Servikal Dar Kanal ve Miyelopati Tedavisi
Omurganız omuriliğinizi ve sinirlerinizi korur, ayakta durmanıza ve eğilmenize izin verir. Boyun omurlarında aşınma ve yıpranma nedeni omurilik kanalında daralma meydana gelmektedir. Omurilik kanalındaki daralma nedeni ile omurilik ve kollara giden sinirlerde bası ve basıya bağlı olarak hasar ortaya çıkabilir.
Kanal Daralması Nedir?
Omurilik kanal daralması sıklıkla 50 yaşın üstündeki kişilerde görülür. Artrit ve skolyoz gibi hastalıklar spinal stenozu kötüleştirebilir.Hastalarda hiçbir bulgu olmayacağı gibi yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkan semptomlara sahip olabilirler. Bu belirtiler arasında şunlar olabilir:
- Boyunda veya sırtta ağrı
- Kollarda veya bacaklarınızda uyuşma, yanma
- Yürürken dengesizlik
- Parmaklarda, ellerde, kollarda ve bacaklarda zayıflık
Tanı
Hastanın şikayetleri, muayene ve görüntülemeleri ile tanı konulur. Omurilik hasarının şiddetini değerlendirmek için uluslarası bir standart olarak Modifiye Japon Ortopedi Birliği Ölçeğini kullanıyoruz. Ölçek ile kol ve bacaklarda uyuşma, halsizlik ve koordinasyon problemleri, mesane ve bağırsak problemleri, ellerin ince motor becerileri ve denge sorunları değerlendirilir. Omuriliğin yapısını değerlendirmek amacıyla MR kullanılmaktadır.
Tedavi
Servikal dar kanal şikayeti olan hastaların duruş, boyun hareketliliği, güç ve esnekliğinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesinden sonra fizyoterapist eşliğinde birebir eğitime alınır.
Cerrahi olmayan ek tedaviler şunlardır:
Yanma, karıncalanma ve uyuşukluk belirtileri için anti-inflamatuar ilaçlar ve nöropatik ağrı kesici ilaçlar
Dengeyi yeniden kurmak ve düşmeleri önlemek için eğitim Kilo kaybı rehberliği, daha sağlıklı beslenme ve omurga üzerinde baskıyı hafifletmek için egzersiz önerileri, sırt kaslarını güçlendirmek için pilates ve yoga
Cerrahi Tedaviler
Servikal dar kanalın yanında miyelopati varsa tedavi amıyla cerrahi gerekebilir. Cerrahi daha fazla omurilik hasarını önleyebilir ve fizik tedavi ile birlikte iyileşmesi sağlanabilir. Ameliyatınız için değerlendirdiğimizde ek çalışmalar yapabiliriz:
- Sinir problemlerine bağlı kas güçsüzlüğünü saptayabilen elektromiyografi (EMG)
- Röntgen filmleri
- Bilgisayarlı tomografi (BT)
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)
- Sizin için gereken en uygun cerrahi yöntem seçilecektir.
- Boyunun önünden veya arkasından sinir basısını ortadan kaldırmaya yönelik cerrahi.
- Laminektomi boynun arkasından yapılır, omurun bası yapan kısmı çıkarılır ve gerekirse