Boyun fıtığında dış kılıfın zayıflaması veya yırtılması ile iç kısımdaki jel yapının dışarıya doğru kayarak yer değiştirmesiyle oluşur ve bu durum sinirlere bası yapar.
Bel kayması tıp dilindeki adı spondilolisteziste iki komşu omurdan üsttekinin alttaki omura göre öne veya arkaya doğru yer değiştirmesi suretiyle oluşur.
Ufak travmalar sonrası bile omurga kırıkları ortaya çıkabilir. Bu kırıkların büyük bir kısmı cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymaz. Ancak yüksek enerjili travma sonucu ortaya çıkan omurga kırıkları cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Omurilik kanal daralması sıklıkla 50 yaşın üstündeki kişilerde görülür. Omurilik kanalındaki daralma nedeni ile omurilik ve kollara giden sinirlerde bası ve basıya bağlı olarak hasar ortaya çıkabilir.
Yaşlanan toplumda erişkin dönemde görülen lomber skolyoz vaka sayısı giderek artmaktadır. Disk içeriğinin bozulması ve ilerleyen dönemde disk yüksekliğinin azalması sonucu erişkinlerde skolyoz ortaya çıkar.
Torasik disk hernisi, torasik omurgadaki (sırtın orta kısmı) intervertebral diskin fıtıklaşması veya yırtılması ve yakınındaki sinir köklerine veya omuriliğe baskı yapması durumudur.
Tarlov kistleri, perinöral veya sakral sinir kökü kistleri olarak da bilinir, omurganın tabanındaki sinir kökleri etrafında, özellikle sakral bölgede oluşan sıvı dolu keseciklerdir.
Ayrık omurilik olarak bilinen diastometamiyeli, omuriliğin, omurga kanalında ikiye ayrılmasıyla karakterize olan ve nadir bir doğuştan gelen omurilik anomalisidir.